Blogi

Näin kannattaa toimia, jos haluat asua kantakaupungissa omistusasunnossa

Jos jäät odottamaan, voi olla, ettet koskaan kykene ostamaan omaa kotia Helsingin kantakaupungista. Esimerkiksi juuri Helsingin kantakaupungin asuntojen arvostus on noussut n. 38% vuodesta 2015.

https://twitter.com/juhanabrotherus/status/1435502094400823296?s=21

On varsin hölmöä säästää rahaa asuntoon 5 vuotta, kun samalla aikaperiodilla on odotettavissa äsken mainitsemani arvonnousu. Mieti: säästät omarahoitusosuutta esimerkiksi 500€/kk (mikä on varsin paljon) vain huomataksesi, että kantakaupungissa haluamasi kolmion hinta nousee vuodessa sen 30k.

Tässä kirjoituksessa en ennusta asuntojen arvonnousua tai tulevaa hintakehitystä muutenkaan vaan ideanani on tuoda esiin pointti: jos et lähivuosina osta asuntoa Helsingin kantakaupungista, sinun ei tarvitse välttämättä ostaa sitä koskaan.

Kun haluat päivittää sen kantakaupungin kolmion isompaan neljän tai viiden huoneen asuntoon, niin vanha asuntosi toimii hyppylautana tähän seuraavaan. Jos ajattelet, että asut vielä viisi vuotta Keravalla (ei mitään Keravaa vastaan), niin todennäköisesti voit unohtaa Helsingin kantakaupungin haaveesi perheasunnon osalta. Jos sen sijaan menet markkinaan kiinni nyt, kantakaupungin pienempi asuntosi toimii astinlautana suuremmalle asunnolle.

Mikä siis neuvoksi? Itse toimisin näin: osta pienin mahdollinen, kuitenkin sinulle mukava, asunto niin läheltä Kampin ydintä, kuin pystyt. Historiallisesti tämä on ollut voittava taktiikka. En näe syytä, miksei näin olisi jatkossakin. Kristallipalloa en omista, mutta Helsingin historiaan, trendeihin ja dataan olen perehtynyt.

Älä odota, vaan toimi. Nyt.