Blogi

Kannattaako asunto myydä ennen vai jälkeen putkiremontin

Asunto kannattaa yleensä myydä vasta putkiremontin jälkeen. Tämä on toki veteen piirretty viiva, mutta pääsääntö menee näin. Nyrkkisääntönä asunnon kaikkein pienin myyntihinta saadaan asunnosta juuri ennen putkiremonttia. Silti, hyvä asunnon myyjä myy asunnon ennen putkiremonttiakin todella kovaan hintaan, joten kyseessä on veteen piirretty viiva.

Pienin myyntihinta saadaan asunnosta yleensä juuri ennen putkiremonttia varsinkin, jos kustannuksia, tekotapaa ja aikatauluja ei ole vielä tiedossa. Tällöin putkiremontin todelliset kulut ovat epätiedossa.

Myös remontin aikana asunto on käytännössä asuinkelvoton. Asunto on silloin myös vuokrauskelvoton. Myös esimerkiksi puoli vuotta ennen putkiremontin aloitusta on asuntoon vaikea löytää vuokralainen ja esimerkiksi perheasuntoihin perhe ei todennäköisesti tule muuttamaan, jos remontti alkaa pian. Suurin yksittäinen tekijä on kuitenkin epävarmuus lopullisista kustannuksista eli riski on ennen kaikkea taloudellinen.

Tiettyjä poikkeuksia on olemassa, jotka korostuvat tietyissä kodeissa ja tällöin on useita tekijöitä. Se voi olla esimerkiksi suuri perhekoti erittäin halutulla alueella, jossa putkiremontin aikana ostaja pääsee helposti vaikuttamaan pohjaratkaisuun ja materiaaleihin. Tällöin esimerkiksi kylppärin laajentaminen tai keittiön siirto on huomattavasti helpompi ja edullisempi tehdä linjasaneerauksen yhteydessä.

Miksi paras hinta saadaan yleensä putkiremontin jälkeen? Syyt tähän ovat periaatteessa samat kuin äskeisessä tilanteessa, mutta päinvastaiset. Putkiremontoidussa asunnossa kustannukset ovat käytännössä tiedossa sentilleen. Asuntoon voi myös muuttaa heti. Ostaja saa myös perinteisen putkiremontin osalta uuden kylpyhuoneen ja uudessa on aina kiva asua. Asunnon saa myös vuokralle helpommin. Myös kaikkea “säätöä” liittyen putkiremonttiin on vähemmän (materiaalin valintaa, ylimääräisiä yhtiökokouksia, mahdollisia välimuuttoja jne.).

Haluan kuitenkin korostaa, että laadukkaalla myyntityöllä asunnosta saadaan erinomainen hinta myös ennen putkiremonttia. Vastaavasti kehnolla myyntityöllä ei saada aikaan hyvää tulosta edes putkiremontin jälkeen. Jos sinulla on asunto, jossa on putkiremontti alkamassa ja olet ajatellut myydä, myynti on usein hyvä ajatus. Esimerkiksi kahden vuoden päästä valmistuvan putkiremontin kohdalla me emme tiedä varmaksi markkinatilannetta. Onko esimerkiksi Suomen taloudessa tapahtunut jotain todella huonoa, ja asuntojen hinnat ovat vähän tippuneet tai kauppa takkuaa muuten?

Asunto kannattaa myydä aina, kun vaakakupissa painavat myynnin puolesta olevat asiat enemmän kuin haittaavat asiat. Soita tuntemallesi hyvälle ja luotettavalle välittäjälle ja pyydä hänet käymään. Hän kertoo sinulle, mikä on juuri sinulle paras tapa lähestyä asiaa.